Το Σωματείο «Η ΝΕΑ ΣΙΝΑΣΟΣ»
Ιστορικό της Νέα Σινασού
Η ιστορία της Νέα Σiνασό.
Το Σωματείο «Η ΝΕΑ ΣΙΝΑΣΟΣ», ιδρύθηκε από πρόσφυγες της Σινασού Καππαδοκίας Μικράς Ασίας το 1925, αμέσως μετά την Ανταλλαγή των πληθυσμών Ελλάδος – Τουρκίας του 1924, βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης, η οποία ήταν αποτέλεσμα της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922 και είναι ένα από τα πρώτα προσφυγικά σωματεία, με συνεχή μάλιστα δραστηριότητα έως και σήμερα.
Λειτουργεί με εγκεκριμένο Καταστατικό από αιρετό 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο και έχει έδρα τον Πειραιά σε ιδιόκτητα γραφεία 340 τετρ.μ..
Στα Μητρώα του έχει σαν μέλη καταχωρημένες 720 οικογένειες, που έστω ένα μέλος τους έλκει την καταγωγή του από Σινασίτες προγόνους.
Οι στόχοι του Σωματείου, σύμφωνα με το αρχικό καταστατικό αφορούσαν κυρίως σε θέματα εγκατάστασης των προσφύγων Σινασιτών, υλικής και ηθικής αρωγής και συμπαράστασης στις οικονομικά αδύναμες οικογένειες, στην περισυλλογή και φύλαξη της διασωθείσας περιουσίας της κοινότητας Σινασού και τη διατήρηση των ηθών και εθίμων της. Οι σκοποί αυτοί, διαμορφωμένοι στη σημερινή πραγματικότητα, καθορίζουν διαχρονικά την πορεία του Σωματείου και συνεχίζουν με την καταγραφή και ανάδειξη του πολιτισμού της Σινασού, συγκέντρωση, διάσωση, συντήρηση και προβολή προγονικών κειμηλίων, έκδοση βιβλίων, 3μηνιαίας εφημερίδας, και ετήσιου ημερολογίου με θέματα από τη Σινασό, την Καππαδοκία και τη Μικρά Ασία, οργάνωση και πραγματοποίηση διαφόρων εκδηλώσεων όπως, συνεστιάσεις, διαλέξεις, επισκέψεις τουριστικών και αρχαιολογικών χώρων, επιστημονικά συμπόσια και ημερίδες, εκθέσεις, παραστάσεις θεατρικών έργων με το σινασίτικο γλωσσικό ιδίωμα κ.ά, με σκοπό τη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των μελών του, τη διατήρηση αλλά και τη συνέχιση της λειτουργίας του.
Μερικές από τις εκδόσεις του Σωματείου είναι : ΄΄Η Συνασός΄΄ (λεύκωμα 1925), ΄΄Η Σινασός που έσβυσε΄΄ (Λάζαρος Τακαδόπουλος, 19..), ΄΄Η Σινασός της Ευλάβειας΄΄ (19..), ΄΄Η Σινασός της Καππαδοκίας΄΄ (δίγλωσση 19…), που πραγματεύεται μελέτη της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Λονδίνου γύρω από τη σινασίτικη αρχιτεκτονική.
Στα γραφεία του Σωματείου διατηρείται Μουσείο, όπου φυλάσσονται αυθεντικές σινασίτικες φορεσιές, βιβλία, εικόνες, αντικείμενα διακοσμητικά και χρηστικά, καθώς επίσης και έγγραφα, όπως το βιβλίο μητρώου των Σινασιτών πρώτης γενιάς, το βιβλίο της συντεχνίας των εμπόρων χαβιαριού, αφού οι Σινασίτες έμποροι της Πόλης είχαν το αποκλειστικό διαμετακομιστικό εμπόριο του μαύρου χαβιαριού από τη Ρωσία στην Ευρώπη κ.α. Τα θρησκευτικά κειμήλια, τα οποία έφεραν οι ανταλλαγέντες Σινασίτες στην Ελλάδα φυλάσσονται στο Ναό του Αγ. Νικολάου στον οικισμό Η Νέα Σινασός στην Εύβοια, όπου επίσημα το ελληνικό κράτος εγκατέστησε τους προγόνους μας, σημείο αναφοράς, μνήμης και τιμής για όλους τους Σινασίτες. Όλα τα παραπάνω διασώθηκαν από τους Σινασίτες συσκευασμένα σε κιβώτια, οι οποίοι εγκατέλειψαν την αγαπημένη γενέτειρα οργανωμένοι, αφού κατέγραψαν όλες τις οικογένειες της Σινασού, σχεδίασαν τα ακριβή σημεία των κατοικιών τους και φωτογράφισαν το χωριό.
Υπήρξε δε το πρώτο προσφυγικό σωματείο το οποίο ίδρυσε Τμήμα Νέων με Σινασίτες δεύτερης γενιάς.
Από το 1948 μέχρι το 1979 οργάνωσε Κατασκηνώσεις για τα σινασιτόπουλα, το φυτώριο των νέων μελών του. Αρχικά λειτούργησαν στην Πεντέλη και αργότερα σε ιδιόκτητο πευκόφυτο χώρο 21 στρ. στο Κρυονέρι Αττικής, όπου πλέον, από το 1981 αναβιώνεται κάθε χρόνο το Πανηγύρι της ΄΄Αψηλής Παναγιάς΄΄ στη μνήμη του Γεννέσιου της Παναγίας, που εορταζόταν στη γενέτειρα Σινασό σε ομώνυμο εξωκκλήσι.
Επίσης κάθε χρόνο τιμά με επίσημη τελετή τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου, πολιούχου της Σινασού και του Σωματείου.
Το 1986, τιμήθηκε με Βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών για την 60ετή μέχρι τότε, σημαντική δραστηριότητά του.
Είναι ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καππαδοκικών Σωματείων (ΠΟΚΣ), η οποία δεν υφίσταται πλέον, της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων Ελλάδος (ΠΕΚΣ).
Από το 2002 πραγματοποιεί εκδρομές στη γενέτειρα Σινασό, (που σήμερα ονομάζεται Μουσταφάπασα), με τη Δημοτική αρχή της οποίας διατηρεί καλές σχέσεις.
Το Διοικ. Συμβούλιο του Σωματείου «Η ΝΕΑ ΣΙΝΑΣΟΣ» ευχαριστεί θερμά το Διοικ. Συμβούλιο και όλα τα μέλη του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑΣ ΄΄ΟΙ ΚΙΖΔΕΡΒΕΝΙΩΤΕΣ΄΄ για την τιμή με την οποία περιβάλλουν την γενέτειρα των προγόνων μας, αφιερώνοντας το ημερολόγιο 2018 σε αυτήν, τη Σινασό Καππαδοκίας.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ « Η ΝΕΑ ΣΙΝΑΣΟΣ »
Διοικητικό Συμβούλιο
Πρόεδρος : Βασιλική Παπαδοπούλου
Αντιπρόεδρος : Ιωάννης Τριανταφυλλίδης
Γεν. Γραμμ. : Ευδοκία Σπηλιοπούλου
Ταμίας : Αντώνης Μαράσογλου
Σύμβουλοι : Κυριάκος Βλασιάδης, Νικόλαος Μαυρίδης, Τάσος Σαρίογλου
Αλιπέδου 27-29, Πειραιάς 18540
www.sinasos.gr neasin@otenet.gr